МИГ-Добричка откри прием на проекти по ПРСР в полза на местната общност
МИГ-Добричка откри прием на проекти по ПРСР в полза на местната общност / Дарик Добрич

Очаква се до седмица да бъде одобрена стратегията за местно развитие на Местната инициативна група /МИГ/ Тервел - Крушари, съобщи експертът Николай Манев. Това позволява групата да получи бюджет от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ за прилагане на подхода ЛИДЕР, който е действащ в ЕС вече 20 години. Чрез него ще могат да бъдат финансирани проекти в полза на местната общност на територията на двете общини.

В България до момента са подписани договори за финансиране на 16 МИГ, между които и МИГ- Добричка, покриваща територията на община Добричка. Средствата, които са предоставени на МИГ от ПРСР, са 3 млн.220 хил.лева за финансиране на проекти. Вече е започнало приемането на проектни предложения, като за средства могат да кандидатстват жители на населените места в община Добричка и фирми, регистрирани там. Проектите трябва да са насочени към модернизиране на земеделски стопанства, подкрепа за преработвателни предприятия, развитие на неземеделски производства или услуги от земеделци, подобряване на инфраструктура за услуги - културни, социални или спортни и др.

„Съобразно стратегията ни, МИГ-Добричка ще финансира предимно малки проекти, за да стигнат средствата до повече хора. Опитваме се да подпомогнем малките производители. С тези 3 млн. 220 хил лв. искаме да бъдат финансирани 50-60 проекта. Удачно е проектите да са насочени към алтернативно земеделие, различно от стандартното за Добруджа, за да намерят хората ниша, в която да получат по-добра цена за труда си", коментира Николай Манев.

МИГ-Добричка ще толерира взаимообвързаните проекти - от производството на даден продукт, през преработването му, до осигуряването на пазар.

МИГ-Добричка има офис в сградата на община Добричка, а скоро ще бъде разкрит още един в село Бранище. Групата има 46 члена - представители на бизнеса, НПО, както и кметството. Приемът на проекти е отворен до края на 2013 година, като предложенията се оценяват от комисия на МИГ според това, доколко те допринасят за реализация на целите на стратегията за местно развитие.