/ netinfo
Паметна плоча за добруджанци - жертви на румънските репресии по време на Първата световна война, ще бъде открита на 16 ноември в Дропла, съобщиха от кметството на селото. Идеята е на Инициативен комитет от 13 души с председател кмета на Дропла Денчо Попов.
 
Финансовите средства за изработване и поставяне на плочата са събрани от дарения на членовете на ИК, наследници на репресираните и жители на селището.
 
Паметната плоча ще бъде поставена на фасадата на читалище „Велко Ангелов - 1940 г.“, след решение на Общинския съвет на Балчик, взето през септември т.г.

Паметна плоча на отвлечените от румънските власти през Първата световна война добруджанци откриват в Карапелит
 
На нея са изписани  89 имена на репресирани от с. Търновка и с. Кой куюсу (сега махали на с.Дропла), с. Ресилер (Кремена) и с. Фрекацей ( Тулчанско). Наследници от последните две села живеят в с. Дропла. Мемориалът е с размери 110 на 80 см и е изработен от черен гранит с гравирани букви на текста.

Откриха обновената част към мемориала "Неовършаният харман“ в село Житен
 
Тържественото откриване на паметната плоча ще се състои със съдействието на кметството на с. Дропла, читалищното ръководство и Фондация „Вигория“.

На 11 ноември 2018 г. светът ще отбележи 100 години от края на Първата световна война. Това бележи и края на несправедливото задържане  на мирно население от Добруджа в концлагери, създадени от румънското правителство в територията на Молдова. Завърналите се по домовете си едва една трета от подложените на геноцид десетки хиляди добруджанци от български, турски и друг произход, разказват за невероятно трудните условия за преживяване в лагерите.  

Много хора научиха за първи път за тези репресии от книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа“, където е поставен и т.н. Мартиролог (списък на мъченици) – списъците на част от  репресираните, взети от архива.

Тези списъци, направени по села от Южна и Северна Добруджа, станаха упътване за наследниците на репресираните, които от своя страна, станаха инициатори за поставяне на  Паметни плочи и Мемориали с имена на „откараните“.

Книгата на Р. Мирков е първата книга след политическите промени в България, излязла през 2000-та година, която разкрива една историческа истина, чрез спомените на завърнали се „откарани“.

Само в област Добрич са поставени над 20 паметни плочи и мемориали в различни селища. Първата паметна плоча бе открита в с.Гурково през 2001 г. В гр. Балчик  през 2006 г. са открити няколко паметни плочи в общ ансамбъл, в който са изписани 522 имена  на репресирани от 19 селища на община Балчик, със финансовото съдействието на Община Балчик. Особено се откроява Мемориалът „Неовършаният харман“ в с. Житен, община Ген.Тошево.

По идея на инж. Гено Генов, един от наследниците на отвлечените в Молдова жители на с. Житен, със средства на дарители и финансовата подкрепа на Община Ген. Тошево, на 3 ноември 2009 г. тържествено е открита Мемориална градина „Неовършаният харман”.