Мечката Берна вече спи зимен сън
Мечката Берна вече спи зимен сън / Дарик Добрич

Мечката Берна заспа зимен сън, съобщи директорът на добричкия зоопарк Севдалина Венкова. Животното си е изкопало дупка в двора на мечкарника още през лятото, а в началото на ноември е решило, че вече е време да се прибере в нея. Венкова обясни, че мечките обикновено заспиват през ноември и спят до края на февруари или началото на март. През целия период животните не се хранят с нищо, въпреки че зимният им сън не е непрекъснат - от време на време те излизат от бърлогите си за кратка разходка.

Мечките се подготвят за зимния сезон като наесен приемат много по-големи количества храна от обичайните. С наближаване на зимния сън храненето постепенно намалява и непосредствено преди заспиване почти спира, посочи специалистът. Берна, която обича плодове, зеленчуци, мед и хляб, обикновено изяжда по 10-15 кг храна на ден. През септември-октомври обаче тя е поемала двойни количества, разказа Венкова.

Тя съобщи още, че догодина се очаква добричкият зоопарк да посрещне още една мечка. До началото на март ще се реши дали животното ще бъде доставено от България или отново от Швейцария.

Останалите обитатели на Центъра за защита на природата и животните също се чувстват добре, увери Севдалина Венкова. Осигурена е достатъчно храна за зимния период, а за Коледа животните ще имат празнично меню с много плодове.