МБАЛ Добрич получи легла от Австрия, спря за седмица планова дейност
МБАЛ Добрич получи легла от Австрия, спря за седмица планова дейност / Дарик Добрич - архив

21 болнични легла от Австрия е получила Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи за Дарик изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Дарението е получено със съдействието на фондация „Агра”. Леглата са рециклирани, модернизирани, с  електромеханични възможности за различни позиции на лежащо болни, включително с болнично обзавеждане – дюшеци и шкафчета. Десет от леглата са отделени за Отделението по реанимация, анестезиология и интензивно лечение , а останалата част ще бъде разпределена за  детско,  ортопедично, гинекологично отделение. Дарението е на стойност около 20 хил.лв. Фондация „Агра” е доставила същите легла и за варненската  болница „Света Анна”, като двете здравни заведения – в Добрич и Варна са си поделили единствено пътните разходи по доставката.

Д-р Йорданов коментира и информацията, че добричката болница в момента е спряла плановата си дейност заради изчерпване на месечния си финансов бюджет: „Няма нищо стряскащо към настоящия момент. Предприемаме една стъпка, която в други месеци също е проигравана както при нас, така и в други болнични заведения в цялата страна. Считам, че спирането на плановата медицинска болнична помощ в рамките на една седмица не застрашава здравето на гражданите и няма място за притеснение. Информирал съм Министерство на здравеопазването и РЗОК за ситуацията,  имаме подадено предложение за повишаване на бюджета и смятам, че то ще бъде удовлетворено” – заяви Йорданов.

Той подчерта, че на всички пациенти, нуждаещи се от спешна, неотложна медицинска помощ ще им бъде оказано необходимото съдействие и лечение.

По договор със Здравната каса за тази година за тримесечие бюджетът на болницата е около 2 млн. и 500 хил.лв. За миналата година същата сума е била в размер на 2 млн. и 900 хил.лв.

Д-р Йорданов призна, че въпреки че болницата има ресурс да поеме за известно време недофинансирането на надбюджетната дейност,  ако не бъде повишен финансовия бюджет на лечебницата,  съществува опасност всеки месец все по-рано да бъде изчерпван нейния  лимит.