Масови съкращения в ДЗИ, колективът излиза на протест
Масови съкращения в ДЗИ, колективът излиза на протест / netinfo

В Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево предстоят 16-процентни съкращения, обявиха на пресконференция регионалният координатор на КНСБ  Гинка Василева и председателят на синдикалната организация в института Елена Колева.  Това означава  намаление на персонала с 45 щатни бройки – от  282  на 237.

Колективът на института настоява съкращенията да се ограничат до 10%  и предупреждава, че в противен случай ще започне ефективни стачни действия.  Служители на института имат готовност още идната седмица  да блокират за 2 часа международния път за Румъния през Кардам. Протестът ще бъде организира на разклона за Добруджанския земеделски институт.

Решението за съкращения е взето от УС на Селскостопанската академия, част от която е и ДЗИ, заради намаления бюджет тази година. Синдикалната организация  при института настоява  обаче до 8 май то да бъде преразгледано, като  в цялата система на Академията съкращенията на  работници и служители  да бъдат в рамките на 10%.  Елена Колева посочи, че сега  в софийските институти  се съкращават  само незаети  длъжности, а в Централното управление на Селскостопанската академия за поредна година  няма нито един освободен.  Гинка Василева пък подчерта, че  при  съкращения над 10%  се говори за масови уволнения.

Работещите в ДЗИ са получили само 70 % от априлските си заплати, обяви още Елена Колева. По думите й от 2008 година насам възнагражденията в института не са увеличавани, служителите не получават бонуси или премии, нито работно облекло.

До май тази година в института не е преведен нито лев за издръжка, не е платена изразходваната електроенергия, няма преведени средства за  гориво и резервни части , въпреки че  върви пролетната сеитба, коментира  още Колева.

Тя подчерта, че в същото време колективът на ДЗИ - Генерал Тошево е отчел в Министерството на земеделието приходи от продадени земеделски семена за 1 200 000 лева.

Институтът отчита печалба от 600 хил. лева за 2013 година и от 200 хил. лева за 2014 година.

Исканията на синдикалната организация, в която членуват 99% от хората в ДЗИ, са  приети на Общо събрание на колектива. Те са изложени в отворено писмо, което ще бъде изпратено до президента, премиера, министъра на земеделието, председателя на комисията по земеделие в НС и до ръководството на Селскостопанската академия и до депутатите от региона.

От ДЗИ настояват още министърът на земеделието да възстанови взетите 3 милиона от бюджета на Академията, а министърът на финансите да осигури достойно заплащане на работещите в нея, като увеличи бюджета след съкращенията. От ДЗИ за пореден път посочиха, че искат и нов закон за Селскостопанската академия.