Мариан Желев представя новата си книга в родния Добрич
Мариан Желев представя новата си книга в родния Добрич / Дарик Добрич

Писателят Мариян Желев ще представи новата си книга в родния си град Добрич. Премиерата е от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе" и е част от събитията в априлския „Поход на книгите".

Книгата носи заглавие „На бял свят" и е сборник с разкази из живота на автора. "Това са спомени, топлещи сърцето на разказвача и на читателя, а темите, около които се въртят, са все свързани с любимите хора и занимания. Замисълът е бил да бъде написан подарък за приятелите по повод 40-годишния юбилей на писателя.
Най-малко четири са основните тематични катализатори на сюжетите в сборника: семейството, приятелите, писането и планината. Приятелите от пещерния клуб, от казармата, хората от планината, планината и нейните хижи, градовете на България - големи и малки, чужбината - близка и далечна, колективната душа на градския транспорт, срещите с хора и природа, миналият и настоящият бит, билките и миризмите на света, случки по пътя и отвъд пътя", казва редакторът Огнян Антов.

Мариан Желев е роден в Добрич на 15 октомври 1974 г. От 1999 г. живее в град Варна. Първи публикации има от 1994 г. - разкази в местни вестници. Получава първа награда от националния конкурс "Рашко Сугарев" в Пловдив за къс разказ от млад автор през 2005 година. Ръководител на детска литературна школа „Движение" към Сдружение на писателите Варна от 2010 г. Заместник-председател на Сдружение на писателите Варна. Съосновател на Общество на младите писатели - Варна. Член е на Съюза на българските писатели и на клуба на младия писател към СБП.
Издал е романите „Свлачище", 1998, отличен със „Златен Пегас" на конкурса „Южна Пролет"; „Малката действителност", 1999; „Сбогом, България!", 2003; „Катастрофа", 2006; "Жив", 2010 г.