Лидерът на БСП - Добрич: Няма основание да бъда изключен от партията
Лидерът на БСП - Добрич: Няма основание да бъда изключен от партията / Дарик Добрич,архив

Общинският председател на БСП в Добрич Владимир Калчев смята, че няма основание той да бъде изключен от партията. „Не съм имал разговор с никого от ръководството, от медиите научавам, че е поставен някакъв ултиматум, че е даден срок на мен и на колегата от Монтана да се покаем”, коментира пред Дарик Калчев.
По думите му членство в БСП се прекратява по две причини, посочени в устава. Едната е, когато член на партията се кандидатира от друга листа или като независим кандидат срещу кандидат на БСП, а другата, когато член на партията нарушава нейната програма или устав. „Не съм нарушил нито един от тези два текста”, заяви Калчев. 

Председателят на общинската организация на БСП Владимир Калчев е сред заподозрените в подкрепа на проекта АБВ. Вчера след заседание на червената партия стана ясно, че в събота на пленум на БСП на четирима членове на партията, близки до АБВ, ще им бъде прекратено членството.

Не приемам това, заяви Калчев.Той беше сред хората, които не получиха и покана за участие в заседанието на Националния съвет на партията, провело се преди дни в Пловдив. Калчев разказа, че научил за заседанието от медиите и подчерта, че ако ръководство на партията не е искало той да бъде на това заседание, би могло поне да покани друг представител от Добрич. Той смята, че националното ръководство на БСП има некоректно отношение към местната партийна организация. „Не мога да приема, че заради мен се мачка цялата организация. Явно аз преча като председател, не като член на партията. Хората ме избират, вече три пъти ми гласуват доверие и това явно дразни онези, на които не им харесва моето поведение и това, че винаги съм откровен в това, което казвам”, коментира Владимир Калчев.

На въпрос дали отношението към него се корени във факта, че е част от вътрешнопартийната опозиция Калчев отговори, че в партия с демократичен устав като БСП различното мнение би трябвало да се приема. „Това, което аз съм казвал не е било някъде на чашка или задкулисно. На конгрес на партията съм изразявал своето отношение срещу капсулирането на партията, за това, че трябва да има децентрализация, че трябва да се вярва повече на общинските организации, че ръководството се е затворило в себе си и не уважава онези хора, които правят изборите по места”, каза Калчев.

Попитан за отношението му към Георги Първанов Калчев отговори: „Заявявал съм, че Георги Първанов е един от политиците, които ние трябва да уважаваме и го уважавам не само аз, а всички социалисти в Добрич. Сега изведнъж същият този човек стана враг на партията. Времето ще покаже дали вътре в партията трябва да има такава омраза”.

По отношение на проекта АБВ Владимир Калчев заяви, че не е сред учредителите му. Според него не е лош вариант да има алтернатива, която да обедини повече хора в лявото политическо пространство. Калчев обаче подчерта, че в момента е председател на БСП - Добрич и ще работи за листата на своята партия. Целта на социалистите в Добрич е да спечелят 12 000 гласа на евроизборите.