Коритото на река Добричка ще бъде изцяло почистено до края на месеца
Коритото на река Добричка ще бъде изцяло почистено до края на месеца / снимка: Дарик Добрич, архив

Очаква се до края на месеца да приключат дейностите по почистване на цялото корито на река Добричка на територията на общината, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова. Оттам се разчистват тиня, строителни отпадъци, домакински и битови уреди, сухи дървета.

Николова подчерта обаче, че коритото на реката на територията на съседната община Добричка не е поддържано. Наносите са го запълвали с години и на места то вече се обработва като земеделска земя, посочи Николова.

На въпрос ясна ли е причината за бедствието, тя отговори, че обикновено в първоначалната суматоха всички обвиняват държавата и общината. По думите й обаче по-добре е да се изчака заключението на специалистите и на държавните институции и едва тогава да се говори по темата.

"Основният проблем за случилото се бедствие е високата приливна вълна, породена от това, че водосборната зона около Добрич е много голяма”, посочи Николова. По нейна инициатива в Областна управа се провежда среща, на която присъстват представители на общини Добрич и Добричка, както и длъжностни лица, които наблюдават проблемите на водосборната зона и на водоемите там.