Кметът на Каварна Нина Ставрева: Цонев иска да си самонасрочи нови избори
Кметът на Каварна Нина Ставрева: Цонев иска да си самонасрочи нови избори / Дарик Добрич

Кметът на Каварна Нина Ставрева коментира в профила си във фейсбук инициирания  референдум за нейното отстраняване от длъжност.

"Хората правят референдуми за обществени проблеми, засягащи цялото население. Сега г-н Цонев иска да направи референдум по негов личен проблем. Проблем, който е решен на изборите миналата година. Той иска да си самонасрочи нови избори, прикрити като референдум", пише Ставрева.

"Става дума за човек, встрастен във властта и желанието да управлява Каварна и затова не спира да атакува собствения си град. Манипулира част от хората в града и ги използва. Това е обида към всички нас. И за нея г-н Цонев трябва да се извини. А какви са мотивите му можем само да се досещаме. Най-вероятно независимия общински съветник Цонко Цонев и говорител на инициативния комитет се притеснява от проверките на прокуратурата, които са започнали срещу него заради това, което е причинил на Община Каварна", заявява още Ставрева.

Цонко Цонев, който сега е независим общински съветник в Каварна, е част от сформирания през месец юли Инициативен комитет за провеждане на местен референдум с въпрос: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева? За да се стигне до допитването в Общинския съвет на Каварна трябва да бъдат внесени подписите на 20% от гласоподавателите в общината, което е около 2 600 души, заяви тогава пред Дарик Цонев.

В Каварна инициират референдум за отстраняване на кмета

Според Ставрева обаче предсрочното прекратяване на пълномощията на кмет не е сред въпросите, който може да се реши с референдум.

В становището си тя посочва:"Налага се днес да припомня, че в България има закони и те трябва да се спазват, а не да се използват за постигане на частни ползи. Като кмет на Община Каварна се отнасям с огромно уважение към всички възможности за пряко участие на гражданите в местното управление. Една от най-съществените промени в нашия град от ноември миналата година е замяната на еднозначните и неподлежащи на коментар решения на бившия кмет, с вземане на решения, след като те са обсъдени в общинския съвет или с консултативния обществен съвет на града. Аз се срещам с десетки граждани, които споделят както проблемите си, така и вижданията си за развитието на града. И повярвайте ми, те откровено споделят всичко, което не харесват или не подкрепят от решенията на кмета или общинския съвет.

Демокрацията е дала много законови механизми, които да гарантират на населението възможност за намеса в местното управление. Предсрочното прекратяване на пълномощията на кмет не е сред въпросите, който може да се реши с референдум. Това е регламентирано ясно в Закона за местното самоуправление и местната администрация и по- точно в чл. 42 ал. 1.

В състава на инициативния комитет е човек завършил право, който освен това е бил кмет и е запознат с „буквата на закона“. Би трябвало също да знае, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не може да се проведе допитване по местни въпроси, за решаването на които със закон е предвиден специален ред. Изборът на кмет е един от тях, но Инициативният комитет продължава да смесва двата закона, продължава да манипулира гражданите на Каварна и да ги вкарва в заблуждение. Членовете на комитета карат хората да се подписват в списъци, които ще бъдат използвани за оправдание на незаконосъобразни действия на един от тях. Този човек подвежда не само приближените до него, но и още хора, които не подозират какви са истинските му мотиви".