Кметът на Добрич: Прокуратурата урони личното ми достойнство
Кметът на Добрич: Прокуратурата урони личното ми достойнство / Дарик Добрич - архив
Кметът на Добрич: Прокуратурата урони личното ми достойнство
31416
Кметът на Добрич: Прокуратурата урони личното ми достойнство
  • Кметът на Добрич: Прокуратурата урони личното ми достойнство

„Не съм допуснала нарушения, визирани на брифинг от Върховна административна прокуратура. Няма да допусна злоупотреби с името си и името на община Добрич, която ръководя от 2003 година" - заяви в открито писмо до медиите кметът на добруджанския град Детелина Николова. „Не мога да приема публично да бъда обвинявана в престъпна дейност като се огласяват междинни резултати от неприключила проверка, както твърдят от Окръжна прокуратура Добрич" - категорична бе Николова.

Тя подчерта, че от 2003 година община Добрич е проверявана многократно, включително и от прокуратурата и не са констатирани данни за престъпна дейност. „Огласените сега резултати създадоха предпоставки за компрометирането ми в национален мащаб и за уронването на престижа на община Добрич и личното ми достойнство", каза още Николова. Тя съобщи, че ще изчака окончателните резултати от проверката и се надява прокуратурата да  ги обяви, както е направила с междинните данни, въпреки че това противоречи на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

На 20 юли на брифинг в столицата прокурорът от Върховна административна прокуратура  Малина Ачкаканова обяви, че са констатирани 2000 нарушения от общо 29 000 проверени сделки с общинско имущество в цялата страна за последните седем години от 2004 г. насам. Най-фрапиращ е случаят в Добрич, където 82 договора са в съответствие със закона, а 307 са в нарушение, обяви още прокурор Ачкаканова.

Чуйте изявлението на кмета на Добрич Детелина Николова в звуковия файл: