Кметът иска промени в Закона за обществените поръчки
Кметът иска промени в Закона за обществените поръчки / netinfo

Нужни са промени в Закона за обществените поръчки и по-големи такси при обжалване на резултатите от конкурсите за обществени поръчки. За това се обяви кметът на Добрич Детелина Николова. Идеята е да се създаде финансова бариера срещу недобросъвестни фирми, които законно "спъват" изпълнението на инфраструктурни проекти в кметствата. 

Конкретният повод за недоволството на добричкия градоначалник е, че вече няколко месеца се бавят дейностите по изкърпването на добричките улици и ремонтът на подходите към междублоковите пространства.

Конкурсите за възлагане на обществена поръчка са обявени през март, обясни Николова. 52 дена продължава процедурата за определяне на изпълнителя. Варненска фирма обаче е оспорила конкурса за улиците и реално ремонтите се отлагат с още 2-3 месеца. От кметството в Добрич коментираха, че тази фирма е обжалвала 5 от конкурсите, които не е спечелила, и че това е начин да се изнудват общините. 

Фирма от Девня пък оспорва резултатите от търга за ремонт на подходите към жилищните блокове. 

Лятото напредва, сега е времето за изкърпване на дупките по уличната мрежа, а съществува опасност да не можем да усвоим средствата за ремонтите, опасява се зам.-кметът арх.Пламен Ганчев. Предвидените финанси са в размер на 700 хил.лева. 

Евентуални законодателни инициативи в тази посока ще бъдат обсъдени в Националното сдружение на общините и с Националната асоциация за правна инициатива, допълни Детелина Николова.