Кино “Петър Слабаков” заработи в Каварна
Кино “Петър Слабаков” заработи в Каварна / Дарик Добрич
Кино “Петър Слабаков” заработи в Каварна
74352
Кино “Петър Слабаков” заработи в Каварна
  • Кино “Петър Слабаков” заработи в Каварна

Каварненци вече имат работещо кино, което носи името на българския актьор Петър Слабаков. То се помещава в сградата на бившето зимно кино. Ремонтирано е от общината, като дейностите са стрували 190 000 лева, съобщи кметът Цонко Цонев. Оборудването е предоставено от фирмата "Ей И Ес Геоенерджи" и е на стойност 100 000 лева. В салона могат да се показват и филми с технология 3D. Киното разполага със 100 места и е отдадено под наем от общината.

Новата придобивка на Каварна бе официално открита в присъствието на плеяда български артисти, гостуващи в града - Марта Вачкова, Владимир Пенев, Влади Въргала, Станка Калчева, Ернестина Шинова, Иван Гранитски. Гост бе и синът на Петър Слабаков - режисьорът Андрей Слабаков, който сподели, че се гордее много със своя баща и с факта, че киното в Каварна носи неговото име. Той е донесъл негови лични вещи и награди, които са подредени в кът, посветен на актьора, във фоайето на киното.

Слабаков похвали инициативата на кмета Цонко Цонев да възроди киното и препоръча и в други градове да се направят нови салони. "Има много известни български актьори, на които да бъдат кръстени, така че нека последват примера", коментира той. Градоначалникът на Каварна бе похвален и от другите присъстващи артисти за работата си. "В момента, когато държавата не помага за развитие на културата, нещата се случват не заради нейните усилия, а въпреки нейното бездействие", каза Владимир Пенев, който бе служебен министър на културата преди време.

Цонко Цонев сподели с присъстващите, че се е запознал с Петър Слабаков през 2008 г., когато Андрей Слабаков организирал първото "пътуващо кино" в България. "Запомних го с малките неща - менюто му от шкембе чорба, калкан и сладолед, както и това, че отбеляза, че по пътя няма табели за Каварна", спомня си Цонев. Андрей Слабаков добави, че любимите неща на баща му са били да лови риба и да коси трева. Даже имал различни рибарски шапки, сред които за слънце, за дъжд и за официални случаи. В къта могат да се видят както те, така и наградата "Аскеер" от 2004 година и други отличия.

В първия ден живот на новото кино, каварненци гледаха филма "Покрив" с участието на Петър Слабаков, Пепа Николова, Григор Вачков. Вечерната прожекция ще бъде на филма на Владислав Карамфилов "Шменти капели". На откриването бе обещано освен американските филми на 3D, които ще се прожектират, често да бъдат показвани и български заглавия.

Чуйте в прикачения файл какво казаха на откриването Андрей Слабаков, Цонко Цонев, Владимир Пенев и Марта Вачкова.