Извършена е проверка в Дома  за деца в Крушари
Извършена е проверка в Дома за деца в Крушари / netinfo
Междуведомствена комисия под ръководството на Държавната агенция за закрила на детето е извършила оценка на Дома за деца с увреждания в Крушари. Това съобщи директорът на регионалната служба за социално подпомагане Снежана Ванкова.

Проверките се извършват, за да се прецени дали тези институции са за закриване, преструктуриране или реформиране, обясни Ванкова. По думите й няма направени съществени забележки за работата и състоянието на дома в Крушари.

Домът в Крушари е получил най-леката препоръка за реформиране. Под реформиране се има предвид отваряне на институцията и предлагане на алтернативни услуги, поясни Снежана Ванкова. Според нея това вече се прави в Крушари.

Очаква се през тази година да отвори врати Дневен център за деца с увреждания, в който децата със специални нужди ще контактуват със здрави деца. В общината започва изграждането  на мрежа от доброволци, които ще работят в помощ на децата и персонала.

Община Крушари има намерение да разшири предлаганите социални услуги с разработването на нов проект „ Защитено жилище”. Това пък съобщи директорът на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности в  Крушари-Димитрина Желева. Идеята е през 2009-2010 година да бъдат изградени две защитени жилища  за по 8 човека. Предвижда се в тях да бъдат настанявани деца от дома в Крушари, когато те навършат 18 години. Сега в дома има 27 деца на възраст над 18 години.