/ sxc.hu
Средно с около 6% повече електроенергия са потребили клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през празничните дни 24-26 декември 2018 година спрямо същия период на 2017 година, показват данните на компанията. За област Добрич ръстът е с цели 20%, а за Варна – с под 1%.

За трите празнични дни на Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България е било близо 57 400 мегаватчаса. През същите дни на 2017 година са били потребени малко над  54 000 мегаватчаса.

Най-голямо е било потреблението на 26 декември. Вероятната причина за това е, че на третия празничен ден средните температури са паднали значително спрямо предните два дни.

Повишената консумация на електроенергия през периода 24-26 декември на тази в сравнение с миналата година се обяснява с близо 4 градуса по-ниски температури от 2017 година.

В навечерието Новогодишните празници 62 аварийни екипа на ЕРП Север, снабдени с необходимите материали и инструменти, продължават да са в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в Североизточна България.