Изпращаме март със студ, април ще е по-топъл
Изпращаме март със студ, април ще е по-топъл / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Ниски температури, малко над нулата, прогнозират за Източна България синоптиците от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Топлото време ще се задържи до 27 март, когато градусите рязко ще спаднат и максималните стойности няма да надхвърлят 4-5 °С. Тогава са възможни и валежи, примесени на места със сняг. Ще последва кратко затопляне, но в последния ден на март  и в първия на април отново се очаква студено време.

Април ще бъде с температура над средните, сочат месечните вероятностни прогнози  за Централна и Източна Европа на американски синоптици. Август обаче се очертавал като по-хладен от обичайното. Средните градуси през останалите месеци щели да бъдат около нормата.

Изминалата студена зима е причинила сериозни поражения на някои земеделски култури в Източна България. 90 % от посевите на рапица във Шабла са измръзнали. Подобно е положението в Силистра и в Карнобат, заяви агрометеорологът Мирослав Илиев от НИМХ-Варна. В Добрич щетите при ечемика достигат до 60 %. При трайните насаждения най-големи повреди са установени при младите праскови и кайсии - над 40 % в Добруджа и Лудогорието, както и при  ябълките и крушите – над 30 % . В регионите Силистра, Разград и Русе близо половината от десертните сортове лози също са измръзнали.