Изплатиха забавени заплати за над половин милион лева
Изплатиха забавени заплати за над половин милион лева / netinfo

563 хиляди лева са изплатени от фирми за забавени заплати и осигуровки след намесата на добричката Инспекция по труда. Това се е случило за последните два месеца, съобщи шефът й Младен Мартинов. Ще се следи стриктно дали работодателите изплащат забавените трудови възнаграждения, след като са получили предписания от инспекцията и ежеседмично ще се изнася информация по проблема, допълни Мартинов. 

След проверки на трудовите инспектори фирма „Зърнени храни - България" е издължила за заплати на 140 работници сумата от 241 хил.лв. Други две големи добрички фирми са изплатили 129 хил.лв и 84 хил.лв. 

„Ежемесечно получаваме между 75 и 100 жалби, като 95% от тях са за неплатени възнаграждения. Това се случва в почти всички браншове, най-вече в леката промишленост и туризма", заяви Мартинов. Инспекцията работи активно с Националната агенция по приходите, откъдето се получава информация за неплатени осигуровки. Заедно с приходното ведомство се правят проверки и дали редовно се изплащат заплатите. Мартинов обясни, че информацията от агенцията е важна, защото има работници, които с месеци не получават парите си, но не подават сигнал до инспекцията, вероятно заради уговорки с работодателя. Според трудовото законодателство обаче след като се полага труд, възнаграждението трябва да се изплаща редовно.