Изплащат на траншове парите за проектиране на депото в Богдан
Изплащат на траншове парите за проектиране на депото в Богдан / netinfo

Финансирането на дейностите по проектиране на регионалното депо за твърди битови отпадъци в село Богдан да стане на траншове - това е поискала кметицата на Добрич Детелина Николова на срещата си с министъра на околната среда и водите Нона Караджова. До момента не е изплатено нищо от близо 600 хиляди лева, необходими за проектиране, уточни Николова.

Тази седмица в министерството ще се обсъди възможността за финансиране на три транша. Искането е първо да бъдат отпуснати 20% от парите, след това още 30% и накрая останалите 50% от сумата. Така проектантът ще може да започне работа и да няма повече забавяне, обясни кметицата. 

Най-рано след една година може да започне изграждането на регионалното депо в Богдан, което ще приема отпадъците на осемте добруджански общини и шуменската Никола Козлево. Очаква се проектът да бъде готов до 5 месеца, след което ще се кандидатства за финансиране на строителните работи пред Оперативна програма „Околна среда". Към момента няма решение и по другата основна процедура за сметището - преобразуване на статута на над 200 декара земеделска земя, върху която то ще бъде разположено.