140 години Търновска конституция
140 години Търновска конституция
Откриването е заедно с честване на 20 години на Областна администрация Силистра
През 2019 година Народно събрание на Република България отбелязва 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа. Със съдействието на Държавна агенция „Архиви”, Народното събрание подготви представителна изложба от 40 експоната - исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност.

Изложбата ще гостува в Силистра в рамките на една седмица. Тя ще бъде открита официално на 26 март от 17.00 ч. в Художествената галерия. Посетителите ще се запознаят с моменти от работата върху Търновската конституция, протокола за откриването на Учредителното събрание с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.

 По покана на областния управител Ивелин Статев ръководителката на отдела на ДА „Архиви“ в Силистра Юлия Кюшелиева ще представи при откриването на изложбата и информация за участието на добруджанци при приемането на Търновската конституция.

Празникът на парламентаризма у нас ще бъде съчетан и с отбелязване на 20-ата година на Областна администрация Силистра, представляваща в региона чрез областния управител централната изпълнителна власт. Мултимедия ще покаже на присъстващите кадри за изминалите две десетилетия на институцията. За участие са поканени досегашни областни управители, заместник-областни управители, главни секретари, пиари и други служители, както и гости от различни институции - органи за местно самоуправление, правораздавателни органи и др.