Искат да отнемат от сводник имущество за 300 000 лева в полза на държавата
Искат да отнемат от сводник имущество за 300 000 лева в полза на държавата / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич обяви за решаване гражданско дело, образувано срещу добричлията Стоян Ст. и бившата му съпруга Румяна Ст. по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/. Искането е да бъде отнето в полза на държавата придобито от тях имущество на обща стойност 307 512 лева.

Съдебно-счетоводна експертиза е установила два варианта за приходите и разходите на двамата в периода 1988 - септември 2010 г.. В първия случай вещото лице смята, че отрицателната разлика между получените от ответниците приходи и направените от тях разходи е в размер на 1 519, а във втория случай - на 2011 минимални работни заплати.
Стоян Ст. предложи на съда 6 договора за взети от него заеми и документи за банков кредит.

Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу добричлията е образувано във връзка с постановена от Районен съд - Добрич, присъда, влязла в сила на 12 ноември 2009 г.. С нея той е признат за виновен в сводничество, като принуждавал чрез сила и заплаха жени да извършват сексуални контакти и е предоставял системно помещение за целта. Наказанието му е 2 години и 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лева.