Инвентаризират  дружествата, които използват органични разтворители
Инвентаризират дружествата, които използват органични разтворители / netinfo

 

РИОСВ-Варна започва инвентаризация на дружествата, използващи в производствената си дейност органични разтворители, съобщават от пресслужбата на инспекцията. Това се прави с цел да се предотвратят или намалят преките и косвените въздействия върху околната среда от емисиите на летливи органични съединения, както и свързаните с тях потенциални рискове за човешкото здраве.

 

 Изискването се отнася за около 70 фирми от Варненска и Добричка области, които до 1 март трябва да представят в РИОСВ-Варна справка за консумираните и рециклирани количества органични разтворители, които са използвани за дейността им. Сред дейностите, които попадат в обхвата на инвентаризацията са химическо чистене, различни видове печат, нанасяне на покрития, производство на обувки, извличане и рафиниране на растителни масла.

 

Фирмите, които не подадат  исканата информация в определения срок ще бъдат санкционирани с глоби от 1000 до 2000 лева.  За тези, които не представят  годишните си планове за управление на разтворителите, глобата е 15 000 лв.