Художествена галерия Добрич празнува половинвековен юбилей
Художествена галерия Добрич празнува половинвековен юбилей / Дарик Добрич

Художествена галерия - Добрич ще отбележи официално своя 50-годишен юбилей. Церемонията ще се състои от 18.00 часа. На нея екипът на галерията ще представи юбилейното издание „Каталог 50 години Художествена галерия - Добрич". Изследователските издания са традиция за юбилеите на културния институт - за 40-ата годишнина излезе „История на ХГ - Добрич" с автор Мария Паскалева, а преди пет години - „Страници от архива на ХГ - Добрич".

Юбилейният каталог е двуезичен и включва информация за сградата, която е паметник на културата, за изложбите през 50 години история, както и репродукции на творби от различните отдели на художествения фонд. Отделено е място на добричките художници, поместени са снимки от архива на галерията от индивидуални и групови изложби, открити през различни години. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерство на културата.

В юбилейната вечер ще бъде открита и документална изложба, която включва снимки и материали от историята на галерията, от големите национални изложби „Земята и хората", които в продължение на няколко десетилетия се откриваха в Добрич, от емблематичните за галерията пленери и изложби "Хартията", както и други събития. Изложбата е реализирана с подкрепата на Ротари Клуб - Добрич.

Художествена галерия Добрич празнува половинвековен юбилей
netinfo