Валентин Димитров
Валентин Димитров / netinfo
Допитването ще струва под 35 хиляди лева, близо 13 хиляди са избирателите
Избирателните списъци за референдума, който ще се проведе на 17 декември в Генерал Тошево, са готови и утре ще бъдат качени в сайта на общината, съобщи в ефира на Дарик радио кметът Валентин Димитров.  Утре също така е крайният срок всички списъци да бъдат поставени на публични места.

Решението за провеждане на референдум бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на „Русгеоком” за добив на природен газ в находище „Спасово”.

По думите на кмета общинската управа е в трескава подготовка за допитването, което ще струва на местната хазна под 35 хил.лева.  

Решено: Генерал Тошево ще проведе референдум за добива на газ в общината

„Бил съм на осем от деветте обществени обсъждания в общината и мога смело да заявя, че никой от присъстващите не остана убеден, че няма риск за здравето на хората, за водата и земята. Никой не излезе убеден от залите. Всички хора са уплашени и притеснени. Затова използвах правото си да инициирам местен референдум, в който хората да заявят позицията си”, коментира Димитров.

На 17 декември жителите на общината ще трябва да отговорят на въпроса: „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

В Генерал Тошево отново излизат на протест срещу добива на газ


„По закон темата на местните референдуми трябва да е от местно значение и да е от компетенцията на местната власт. Затова въпросът е малко по-сложен, но с една добра кампания хората ще го разберат. Призовавам всички жители на общината да излязат и да гласуват”, заяви кметът на Г.Тошево.

За да бъде успешен местният референдум, трябва да гласуват 40% от имащите право на вот жители на общината. Това означава, че от почти 13 хиляди избиратели до урните трябва да отидат малко над 5 хиляди. Освен това над 50% от гласувалите трябва да са отговорили с „да”.

От Русгеоком не се отказват от добива на газ в Добруджа

До 45 дни РИОСВ - Варна трябва да излезе с решение за ОВОС по доклада за намеренията на „Русгеоком”. До момента инспекцията е дала само положително становище. „Докладът може и да се върне за доработка – тогава процесът ще се забави, отново ще има обществени обсъждания. Ако докладът се отхвърли, тогава всичко спира. Ако обаче решението е положително, тогава министърът на енергетиката трябва да внесе в Министерски съвет предложение за 35-годишна концесия на това находище. Правителството разрешава или не тази концесия”, обясни Валентин Димитров.

Той добави, че държавата може и да не се съобрази с референдума, но е важно да се чуе гласът на жителите на общината.  „Убеден съм, че референдумът ще има тежест.  Централната власт трябва да се вслуша в гласа на жителите на общината и трябва да се съобрази с решението на местните хора”, подчерта Димитров.

Първият успешен местен референдум в страната бе в Поморие през 2009 година, когато местните жители се обявиха "против" трасето на петролопровода Бургас – Александруполис да минава през тяхната община.

 Трън отхвърли златодобива в района  

През тази година в страната имаше два местни референдума с екологична насоченост. В Трън казаха „не” на златодобива. В Стара Загора гласуваха дали местността "Бедечка" да бъде застроена или да остане парк. Това допитване обаче не успя да прескочи прага на валидност, тъй като се включиха по-малко от 40% от избирателите.