/ dariknews.bg
Жителите на Трън отхвърлиха златодобива в района. Това се случи с местен референдум, който премина при 59,7% избирателна активност, което означава, че решението на гласоподавателите става задължително за изпълнение, тъй като надхвърля изискуемите за признаване на допитването 40 на сто от гласовете.

Референдум за златодобива в Трън

При вчерашния вот в Трън бюлетина пуснаха над 2081 души от общо 3563 души с право на глас. Местния референдум бе с един въпрос: „Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?".

За гласуването работиха 21 секционни избирателни комисии, като по-висока избирателна активност бе регистрирана в селата. 1935 от трънчани са отговорили с ДА на въпроса, като с това са се противопоставили на златодобива в района. На друго мнение са едва 126 избиратели, които са отговорили с НЕ и са дали съгласието си да се добива ценния метал. Резултатът с 93% на отхвърлилите златодобива е категоричен.

Над 700 души от цяла България изкачиха връх Стража в защита на трънската природа

Напрежение в Трън имаше преди референдума. Преди вота възникна инцидент в информационния център на фирмата, която се ангажира с добива на ценни метали. Счупено бе стъкло на офиса и е предизвикан пожар. По повод инцидента, Инициативен комитет “България за Трънско” и сдружение “Трън” излязоха с декларация, с  която се разграничават от вандалския акт и категорично осъждат  деянието.