златодобив
златодобив / Thinkstock/Getty Images
С пълно мнозинство Общинският съвет в Трън гласува предложението за провеждането на местен Референдум. Той ще се проведе заедно с предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март тази година.

Има перспективи за златодобив в община Минерални бани

Трънчани ще отговарят на въпрос дали са съгласни Общинският съвет да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. До предложението се стигна, след като в проекта за нов Общ устройствен план на общината бяха включени над 19 квадратни километра за кариери и минна дейност.

Тази площ съвпада с площта на инвестиционно намерение за добив на злато в общината. То стана причина още през лятото на миналата година да се проведе гражданска подписка с искане за запазване на Трън като екологично чист регион.

Това е първият местен референдум в Трън. Разходите за провеждането му ще са около 40 000 лева и се поемат от бюджета на общината. За да е валиден Референдумът, в него трябва да вземат участие повече от 40% от населението на общината с изборни права и поне половината от тях да са отговорили с ДА на поставения въпрос.