Гимназисти от Добрич и Висмар говориха за тоталитаризма
Гимназисти от Добрич и Висмар говориха за тоталитаризма / Финансово-стопанска гимназия - Добрич

Ученици от германската гимназия "Тиза фон дер Шуленбург" от град Висмар и добричката Финансово-стопанска гимназия проведоха аудио-видео-конференция на тема „Европа - един континент с много граници. Основни моменти в историческото  развитието на Народна Република България и ГДР". 

На партньорите от Добрич и Висмар беше предоставен софтуер от Центъра за медии и интерактивност към университета в Гийсен, Германия. По време на конференцията учениците от Добрич и Висмар разговаряха за тоталитаризма, социализма и техните особености в България и ГДР, дефинираха понятията „Студена война" и „Желязна завеса". След това гимназистите показаха свои презентации за развитието на двете страни в епохата на социализма. Конференцията завърши със  сравнителна характеристика на политическите емигранти от България и ГДР. 

Работният език на конференцията беше немски и английски. Българските участници Велислава Иванова -11б клас, Александра Георгиева - 12в клас и  Павлина Бакърджиева - 12в клас показаха много добри познания по българска и европейска история. 

Проектът на двете училища се финансира от програма „Европейци за мир" на фондация „Памет, отговорност и бъдеще", Берлин.