Фонд Флаг ще финансира авансово кметствата за работа по проекти
Фонд Флаг ще финансира авансово кметствата за работа по проекти / netinfo

Програмата за развитие на селските райони, която ще се финансира от еврофондовете, стартира и в нея са заложени три основни насоки, заяви в Шабла зам.министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова.

Финансовите пакети ще се разпределят по осите конкурентноспособност на земеделието, биологично производство и развитие на общините. Средствата от ЕС само за последната насока възлизат на 1 милиард евро. Основният потребител на тези пари ще бъдат кметствата. Става въпрос за подобряване на инфраструктурата на селата, канализацията, здравното обслужване.

Създаден е и ще започне да действа фонд "Флаг", който ще финансира авансово проектите на общините. След приключването на дейностите кметствата ще възстановяват сумите във фонда. 

Пред агробизнесмени в Шабла зам.министър Бъчварова припомни, че евросубсидиите ще се получават от 1 декември до 28 февруари 2008 година. Очаква се на 22 октомври Европейската комисия да даде зелена светлина за държавно подпомагане на стопаните, засегнати от сушата.

И още – защо румънците са сбъркали, когато са искали помощи за пропаднали площи чуйте в прикачения файл: