Фарът в Шабла отворен за посетители
Фарът в Шабла отворен за посетители / DarikNews

Ден на отворените врати е обявен днес в една от забележителностите на българското Черноморие и най-източна точка на България - фара в Шабла. Поводът е Международната година на морските фарове, а инициативата е на кметството в Шабла и военното поделение, под чието командване е съоръжението.

От 9 до 18.00 часа днес туристите могат да разгледат символа на община Шабла. Подготвени са специални брошури за историята на най-стария фар на българското Черноморие. Подредена е и изложба с картини от изданията на традиционния пленер "Арт пътеки".

Фар Шабла е най-старият фар по българското черноморско крайбрежие с най-високата кула, издигаща се на 32 м над околния терен, пише на сайта на община Шабла. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура, само той е боядисан в два цвята тъмночервено и бяло.

Нос Шабла открай време е бил важен навигационен ориентир по западния бряг на Евксинския Понт и учените предполагат, че през V век пр. Хр. тук е била поддържана "огнева стража". Заливът на юг от фара се е наричал "Карон Лимен" - "Карийско  пристанище" и е бил най-важното транзитно пристанище в района. В римско време вероятно е имало кула с постоянен огън. Тези догадки още не са потвърдени документално, но все пак на североизток от сегашния фар на морското дъно водолази са открили колони и стилизирана глава на кукумявка, изработени от мрамор.

Днешният Шабленски фар официално е открит на 15 (27) юли 1857 г., Така става очевидно, че през 1856 г той само е възстановен, а строежът му трябва да отнесем към втората половина на ХVІІІ век френският дипломат и консул в Крим Шарл дъо Пейсонел описва впечатленията си от "приморска България", където пребивава от 1750 до 1756 г. Той посещава Ханлар (Шабла), но не споменава за никакъв фар. Тридесет години по-късно през 1786 австрийски офицер Ванцел фон Бронер описва висока фарова кула на пет мили северно от Калъч бей кьой  (Камен бряг), наречена Шабла фенер или Пясъчния фенер.