Евакуират жителите на село Долина заради опасност от преливане на язовир Одринци
Евакуират жителите на село Долина заради опасност от преливане на язовир Одринци / Дарик Добрич - архив

Започва евакуация на жителите на село Долина заради опасност от преливане на язовир Одринци, съобщи кметът на община Добричка Петко Петков. В селището живеят около 130 души, които ще бъдат извозени с автобуси до село Владимирово. Там хората ще бъдат настанени в детската градина, училището, пенсионерския клуб и в частни домове. Ще им бъде осигурена храна и вода. От БЧК ще предоставят легла, дюшеци и завивки. Очаква се евакуацията да започне около 15.30 часа.

Три семейства от село Одринци, чиито къщи са в ниската част на селището, също ще трябва да напуснат домовете си. Те ще бъдат настанени в кметството на  Одринци.

В момента в двете села няма разливи, но от „Напоителни системи” са алармирали, че язовирът може да прелее и има опасност за населението. Нивото на водата се покачва с 8 сантиметра на час.

Заради проливните дъждове в общо 8 села в община Добричка е обявено бедствено положение. Освен Долина и Одринци тежка остава ситуацията в селата Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Пчелино, Ново Ботево, Козлодуйци, Карапелит, Генерал Колево и Полковник Минково.

В няколко други селища в региона, където вчера беше обявено бедствено положение, ситуацията се нормализира.

Село Батово продължава да е без ток, помпената станция в селото също не работи, както и помпената станция в местността Алмалии.

Екипите на Пожарната отводняват мазета и къщи на различни места в Добрич и община Добричка.

--