Една от най-изявените изпълнителки на орган свири в Добрич
Една от най-изявените изпълнителки на орган свири в Добрич / Дарик Добрич

Проф. д-р Нева Кръстева ще изнесе органов концерт в Добрич тази вечер от 18.00 часа. Концертът е посветен на Световния ден на музиката, който се отбелязва днес и на 25-годишнината от построяването на органа в Добрич.

Добричкият орган е изработен от органостроителната фирма “Alexander Schuke Orgelbau - Potsdam” (ГДР), съобщава Мария Славова, която е единственият изпълнител на орган в Добрич. Инструментът има 36 регистъра, разпределени към две мануални и една педална клавиатури. Тръбите му са 2226, от които 138 дървени и 2088 от калаено-оловна сплав в различни легиращи съотношения с размери от 7 метра до 8 милиметра. Изработен е изцяло на ръка. Към края на 1988г. органът е напълно завършен и е вписан под № 555 в каталога на фирмата. На 20 декември същата година с концерта на немския органист Мартин Щефан за пръв път зазвучава и пред публика.

„И така вече 25 години нашият град притежава едно уникално музикално”бижу”, инструмент с изключително красива и богата фасада, звучащ ярко, изтънчено и колоритно, събрал в себе си вековните постижения на великата европейска музикална традиция. Един истински крал на музикалните инструменти!”, посочва Славова.

Проф. Кръстева е композитор и един от най-известните и изявени български органисти. Изнася концерти в редица европейски държави и в Азия. Изпълнителската й дейност в България започва активно след възстановяването на органа в зала "България" през 70-те години, на който, освен концертите, тя осъществява и множество записи. Акцентът на репертоара й е както върху музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от 20 век. Като композитор пише солови и ансамблови произведения за орган, има произведения и в хоровия жанр.