Джипитата в Добричко се готвят за протест
Джипитата в Добричко се готвят за протест / sxc.hu
Джипитата в Добричко се готвят за протест
85501
Джипитата в Добричко се готвят за протест
  • Джипитата в Добричко се готвят за протест

Джипитата в региона се готвят за протест, съобщи пред Дарик д-р Стелиян Щерев, председател на Областното сдружение на общопрактикуващите лекари. Националното ръководство на съсловната организация вече обяви, че от идната седмица в страната започват поетапни ефективни протестни действия срещу служебния рамков договор, изготвен от здравните власти.

Добричката структура се събира на заседание в понеделник - 28 април, за да реши на коя дата ще се присъедини към протестите. В дните на протест ще има дежурни кабинети, които ще поемат спешните случаи и прегледите на децата, увери д-р Щерев.

„Недоволни сме от цялостната политика, провеждана в областта на здравеопазването, от свръх администрирането на дейността ни. Един министър трябва да подаде оставка само заради това, че не е подписан Национален рамков договор”,  коментира Щерев. Той смята, че в законодателството има пълен хаос, въвеждат се нови дейности и  контрол в доболничната помощ, което е за сметка на здравето на гражданите, води до напрежение и до увеличаване на опашките пред кабинетите.

„Има тенденция за неглижиране на първичната медицинска помощ. Ние останахме много назад от нормалните европейски стандарти на финансиране - получаваме 5-6% от общата финансова рамка на заплащане от НЗОК, при нормални 18-20%", посочи още Щерев.

Общопрактикуващите лекари определят като неверни твърденията, че се увеличава броят на профилактичните прегледи за възрастни и за деца и че има достатъчно направления за прегледи при специалист. "Заделен е бюджет за профилактични прегледи на около 35% от населението над  18 години, а нас ще ни наказват за това, че хора не идват на профилактичен преглед", коментира председателят на областната съсловна организация.

Джипитата не са съгласни и с въвеждането на системата за пръстови отпечатъци.

Интервюто с д-р Стелиян Щерев можете да чуете в прикачения аудио-файл.