Движение ДНЕС подкрепи протеста на лекарите
Движение ДНЕС подкрепи протеста на лекарите / Дарик Нюз - архив

Гражданско движение „ДНЕС” подкрепя и се присъединява към исканията на българските лекари за спасяване на системата на здравеопазване у нас в лицето на болничната и доболничната помощ, обявиха от движението. В разпространена до медиите декларация от „ДНЕС” призовават:

„Обръщаме се към всички български  граждани да подкрепим своите лекари, които в последните години бяха унижавани, обиждани и на практика лишени от възможността да упражняват достойно благородната си професия”. От гражданската формация припомнят, че в момента  средствата за диагностика, консултации  и лечение са намалени с около 20% при личните лекари и специалистите, а при болниците от 10% до 30%. Това реално води до невъзможност лекарите да работят през месец март 2013 г., тъй като вече са изчерпани направленията за изследвания и консултации, а в болниците средствата по някои клинични пътеки – също, се казва в обръщението на „ДНЕС”. От движението настояват „парите ни да се дават за нашето здраве, а не да стоят в някакви неясни сметки за неясни цели. НЗОК и Министерство на здравеопазването да възстановят методиките и действащите правила от 2012 г., които гарантират нормална работа на лекарите в болничната и доболничната помощ”.

От „ДНЕС” са категорични, че д-р Пламен Цеков трябва да подаде оставка като председател на НЗОК, ако продължава да отказва да работи в интерес на лекарите и пациентите.