Две номинации от област Добрич за държавната награда Паисий Хилендарски
Две номинации от област Добрич за държавната награда Паисий Хилендарски / Дарик Добрич

Хор "Черноморски звуци" и писателят Антон Дончев са двете номинации от Добричка област за държавната награда "Свети Паисий Хилендарски", съобщават от областна управа.

Община Балчик предлага с годишната държавна награда да бъде удостоен Смесен хор "Черноморски звуци" при НЧ "Паисий Хилендарски 1870" в морския град.
Номинацията се прави по повод 100-годишнината на формацията. "През стогодишната си история съставът е образец за високо изпълнителско майсторство, допринася за развитието на българската култура и за утвърждаване на вокалното ни изкуство в европейски и световен мащаб", се посочва в мотивите.

Община Генерал Тошево предлага за носител на наградата писателя Антон Дончев. "С цялостната си творческа и научна дейност, академик Антон Дончев допринася за запазване на българската национална идентичност и духовни ценности, и за популяризирането на българското културно наследство като част от световното", посочват от добруджанската община.

Предложенията са представени в Областна администрация, съобразно одобрената процедура и посочения срок от Министерството на културата.

Годишната държавна наградата "Св. Паисий Хилендарски" има за цел да стимулира български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. В указанията на Министерството на културата е посочено изискването номинациите да съдържат мотивите за награждаване, свързани с приноса на твореца към националната културна идентичност и духовни ценности, както и кратки биографични данни.