Драматичният театър открива сезона с Последната нощ на Сократ
Драматичният театър открива сезона с Последната нощ на Сократ / Дарик Добрич

"Последната нощ на Сократ" - народна комедия от Стефан Цанев, ще се играе от утре в Драматичен театър "Й.Йовков" в Добрич. Режисьор е Костадин Бандутов, който вече направи три постановки на добричка сцена - "Спирка последна" от Христо Бойчев, "Няма да платим" от Дарио Фо и "Между два стола" от Рей Куни.
В новия спектакъл ще видим актьорите Иван Мандев, Любов Николова и Радомир Андонов. Сценографията е на Димитър Митев.
Премиерите са две - на 23-и и 30 януари от 19.00 ч. в камерна зала.

Прочитът на режисьора е верен на текста на именития ни писател и драматург. "Не съм съкратил нищо, не съм сменил и една думичка", разказа в ефира на Дарик Костадин Бандутов. Според него пиесата е много гледаема и е съзвучна с вълненията на българите от последната година. "Писана е 1986 година, в едно време с цензура, в което не можехме да казваме всичко направо, затова е изпълнена с алегории и метафори, но се оказа че в наши дни нищо не се е променило и ни мъчат същите проблеми, освен това живеем в цинизма, че въпреки свободата на словото не можем нищо да променим", каза режисьорът.

Той сподели още, че вече е направена договорка с Театрална работилница "Сфумато" представлението "Последната нощ на Сократ" да гостува на нейната сцена в столицата. Според Бандутов е много важно да се повдигне самочувствието на добричката актьорска трупа, която той намира за много сплотена и талантлива, запазила се въпреки неимоверните трудности за театъра.

Актрисата Любов Николова каза в ефира на Дарик, че има по-голяма посещаемост на спектаклите на театъра в последно време. Гледат се много комедиите "Между два стола" и "Няма да платим, няма да платим", защото хората живеят тежко и искат да се разтоварят, посещавайки предствления, каза тя, но е добре да поставяме и сериозни текстове, които ни карат да се замислим.

Изборът на пиесата на Стефан Цанев е направен от режисьора и от директора на театъра Иван Мандев. Авторът се е зарадвал много на интереса към текста му, който е поставян в цял свят, разказа Бандутов. Той сподели още, че иска да режисира комедия от Уилям Шекспир на добричка сцена като следващ проект с Драматичния театър "Й.Йовков".

Действието в "Последната нощ на Сократ" се развива с действителни исторически лица в нощта, когато трябва да бъде убит философът, след като е осъден от гражданите на Атина. Освен него в пиесата участват пазачът на затвора, който му приготвя отровата от бучиниш, както и съпругата му - Ксантипа, подготвила бягството му...

Драматичният театър открива сезона с "Последната нощ на Сократ"
netinfo