Домът на Будевска се руши, държавата отказа 15 000 лева за ремонт
Домът на Будевска се руши, държавата отказа 15 000 лева за ремонт / Валя Янева

Родната къща на актрисата Адриана Будевска продължава да бъде в окаяно състояние, след като и последните експонати бяха извадени оттам миналото лято, показа проверка на Дарик. Постройката се намира по ул. „Васил Левски” в обрасъл с двуметрови бурени двор, а оградата е съборена. Стените на сградата са пропукани, а таванът – слегнал.

Домът на бележитата актриса е превърнат в къща-музей през 1978 година. Тогава за 100-годишнината от рождението на Будевска в Добрич е представена изключително ценна сбирка от вещи и документи, свързани с театралната й дейност и личния й живот. От години обаче къщата е затворена за посетители.

„Тази година поискахме 15 000 лева от Министерството на културата за козметичен ремонт, но не получихме отговор”, каза за Дарик зам.-кметът Камелия Койчева. Тя допълни, че за основна реконструкция, каквато не е правена от 30 години, са нужни стотици хиляди левове. „През 2009 година общината ще търси варианти за осигуряване на средства по различни проекти и програми. Конкретно решение към момента няма”, заяви Койчева.

В Дом-паметник „Йордан Йовков” в 16.30 часа днес ще бъде открита изложба под наслов „Адриана Будевска- един живот на сцената”. Тя е посветена на 130-та годишнина от рождението на актрисата. В експозицията се показват фотоси, документи и ръкописи на актрисата, театрален реквизит, както и част от интериора на родната й къща.

Интерес представляват част от личните й вещи, между които две гривни и два златни пръстена. Добричлии ще видят и библията й. Тя е предоставена от внуците на преселилия се в Аржентина малък син на Будевска Венелин.

В прикачения файл чуйте интервю с Ани Пенева - уредничка на къщата-музей "Адриана Будевска" от 1978 до 1990 година. Тя разказва за изложбата, актрисата  и състоянието на родния й дом: