Добруджанци вземат по-ниска заплата в сравнение със средната за страната
Добруджанци вземат по-ниска заплата в сравнение със средната за страната / Sofia Photo Agency

Средната работна заплата в Добричка област през второто тримесечие на годината е 514 лева, което е с 126 по-малко от средната за страната, съобщиха от добричкото статистическо бюро. В края на 2009 година сме вземали с 3 % по-малко. В сравнение с първото тримесечие на 2010 година средната работна заплата в региона се е увеличила с 6 %. Добрич е на 14 място по заплати в страната. Срещу най-много пари традиционно се разписват в столицата, областите Враца, Стара Загора и Варна.

В Добричко по-високи са възнагражденията в обществения сектор - средната работна заплата там е 598 срещу 473 лева в частния сектор. Спрямо края на миналата година намалението в частния сектор е с 2,6 %, а в обществения - с 2,8%. Най-много пари получават заетите в икономически дейности "Производство и разпределение на електрическа и топлина енергия и на газообразни горива", "Финансови и застрахователни дейности", "Държавно управление".

В основните за региона браншове - "Селско стопанство" и "Туризъм" заплатите съответно са 548 лева и 499 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл "Административни и спомагателни дейности" - 375 лева.

През второто тримесечие на тази година наетите лица в областта са 34 930. За същия период на миналата година отбелязваме намаление на наетите с 12%. Спрямо края на миналата година то е близо 9 %.  В  сравнение с първите  три месеца на тази година наетите в областта са се увеличили с 5 %. Спрямо миналата година най-голямо е намалението на наетите в сферите  „Строителство" - 32 %,  „Финансови и застрахователни дейности " - 30 %, „Операции с недвижими имоти" - 27 %.