Добричлия застава пред съда за причинена смърт при трудова злополука
Добричлия застава пред съда за причинена смърт при трудова злополука / Sofia Photo Agency, архив

Окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу 58-годишния Георги Атанасов от Добрич за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на свой колега при трудова злополука.

Обвиняемият и пострадалият 38-годишен мъж работели в аварийно - ремонтна група в дъщерно дружество на НЕК от сектор „Електропроводи в мрежови електропроводи”, съобщи говорителят на Прокуратурата Милена Любенова.

На 25 април тази година групата трябвало да извърши ремонтни дейности на далекопровод в Добрич. Обвиняемият имал задължението да повдигне кош на автовишка, в който се намирал пострадалият. В обвинителния акт се посочва, че разстоянието между съоръжението и проводника трябвало да бъде не по-малко от 2 метра, а при инцидента кошът е бил на около метър - метър и половина от проводниците. На това разстояние от проводниците се получила волтова дъга, което е довело до смъртта на пострадалия. Установено е, че той не е използвал изолационни предпазни средства.

Разследването е установило още, че обвиняемият е нарушил редица правила за безопасна работа с повдигателни съоръжения и правилника за безопасност при работа по електрически мрежи. Ако вината му се докаже, той може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.