Добричлия с 9 присъди за управление без книжка, обжалва 10-ата
Добричлия с 9 присъди за управление без книжка, обжалва 10-ата / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд разгледа жалба на добричлия срещу 10-та присъда за управление на автомобил без свидетелство за правоуправление, съобщават от пресслужбата на институцията.

24-годишният Велин Кр. М. обжалва наложено му ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, което трябва да изтърпи при първоначален строг режим в закрит тип затворническо общежитие. Присъдата е наложена от Районния съд в Добрич, който е признал Велин М. за виновен за това, че на 29 май миналата година по бул. "Русия" е управлявал без свидетелство за управление на МПС лек автомобил марка "Фолксваген". Нарушението е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. По молба на подсъдимия и след като той е признал вината си, делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът е отчел, че деянието е извършено при наличие на многобройни минали осъждания за същото по вид деяние, неприключили досъдебни производства и лоши характеристични данни.

Събраните по делото доказателства показват, че 24-годишният мъж е осъждан 9 пъти за същото деяние от районните съдилища във Варна, Добрич и Балчик и това е 10-то дело, което се води срещу него. В периода 2008 - 2009 г. са му наложени и 30 административни наказания по Закона за движение по пътищата. В момента той търпи наказание пробация за срок от три години, определено му с групиране на две присъди от 2007 г. и 2008 година.

Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич, посочи днес, че жалбата на Велин М. е неоснователна. Адвокатът на Велин М. заяви, че наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца е прекомерно и пледира да бъде наложена пробация, независимо, че подзащитният му вече е търпял същото наказание.

Подсъдимият представи свидетелство за управление за моторно-превозно средство, придобито миналата година. В последната си дума той помоли да му бъде наложено наказание пробация.
Велин М. има основно образование, женен е, безработен. Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата в 30-дневен срок.