Добричка област е заплашена от воден режим
Добричка област е заплашена от воден режим / DarikNews.bg

Добричка област е заплашена от воден режим заради дълговете на Вик-Добрич към Енерго-Про ЕАД. Те възлизат на над 3,7 милиона лева, а заедно с текущите сметки надхвърлят 5 милиона лева. От Енергото днес предупредиха, че поради натрупани стари задължения за консумирана електроенергия, ще бъде спрян токът на обекти на ВиК-Добрич, което ще доведе до сух режим за региона.

"През последните месеци са проведени многобройни срещи, включително и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а за проблема е алармирана и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но без резултат. Дългът постоянно нараства и компанията е принудена да пристъпи към прекъсване на електрозахранването на обекти на водното дружество, което ще доведе до нарушаване на нормалното водоподаване в Добрич", се казва в прессъобщение на Енерго-Про.

Според изготвен график първоначално прекъсването на тока ще се извърши на 13, 18 и 20 септември, от 00:00 часа до 24:00часа.

Компанията се ангажира електрозахранването на ВиК-Добрич да бъде възстановено веднага след погасяване на задълженията на дружеството.

„Разбираме, че спирането ще причини сериозни неудобства на хората в Добрич и затова използвахме всички други начини за решаване на проблема, преди да се стигне до тази крайна стъпка, но без успех. В среща с представители на Областната управа и Общината заявихме нашата готовност да окажем пълно съдействие за преодоляване на тежката ситуация, предложихме да помогнем в осигуряването на водоноски. Поискахме информация от ВиК за организацията на водоподаването в града, за да намалим до минимум засягането на основното болнично заведение в града МБАЛ-Добрич. Съобразяваме се и с първия учебен ден и няма да прекъсваме захранването на 17 септември, но не можем да продължим да кредитираме ВиК Добрич. Нас никой не ни чака, когато трябва да платим на нашите доставчици елекроенергията, която доставяме до домовете на гражданите на Добрич”- обясни Антония Кръстева, член на Управителния съвет на Енерго-Про ЕАД.

Дарик потърси за коментар шефа на ВиК Дамян Калчев. Той заяви, че при тях не е получен никакъв график и не е ясно кои от всичките над 50 техни обекта ще останат без ток. При всички положения обаче било ясно, че ще има воден режим. „Дългът на ВиК към Енергото наистина е 3,7 млн.лева. По текущите сметки ежедневно превеждаме пари, например днес сме внесли 50 000 лева”, заяви Калчев. ВиК обаче няма възможност да погаси дълга наведнъж.

Калчев припомни, че водната фирма има да взема около 10 милиона лева от абонати, които не си плащат водата и ако тези борчове бъдат погасени, няма да съществува проблемът с Енергото. Той обаче не отговори на въпроса защо трябва от безводието да страдат и коректните платци. ВиК не разполага с водоноски, такива се наемат само в краен случай от други фирми, каза още Дамян Калчев. Засега не е ясно и как ще функционират болничните и социалните заведения при воден режим.

Днес в Областна администрация се проведе работна среща с представители на компанията Енерго-Про ЕАД по тяхна молба, на която бе разгледан проблемът.

В хода на срещата бе потърсен конструктивен диалог, като представителите на Областна администрация и на община Добрич предложиха да се обсъдят възможностите за преодоляване на тежката ситуация и в присъствието на ръководителите на институциите /Областен управител и Кмет/, изложени бяха  редица аргументи с оглед отсрочване на крайната мярка. Участниците в срещата  споделиха общо желание проблемът да намери решение, което да е в интерес не само на двете компании, но и на хората от община Добрич и цялата област, но позицията на Енерго-Про ЕАД остана непроменена и решението за спиране на ел. енергията на В и К Добрич влиза в сила за 24 часа от 00.00 ч. на 13 септември, съобщиха от областната управа.