Добрич се включва в протест срещу добива на шистов и въглищен газ
Добрич се включва в протест срещу добива на шистов и въглищен газ / netinfo

И добричлии ще излязат на протест против проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България. Той ще се проведе от 19.00 часа пред храм "Свети Георги".  Жители на още 11 града в страната - Варна, Благоевград, София, Пазарджик, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Шумен, Пловдив и Габрово, са обявили във Фейсбук, че ще протестират.

Организацията на протеста започна в социалната мрежа след решение на служебния екоминистър Светлана Жекова, с което се дава възможност американската компания „Парк Плейс Енерджи" да започне търсене и проучване на нефт и природен газ в Добричка област. Разрешението е за блок „1-11 Вранино”,  с размер 397.42 кв. км., който попада на територията на общини Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла.

Недоволството е заради съмнения, че край Вранино ще се работи по метода на въглищната газификация. Природозащитници алармираха, че това е изключително опасен начин за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве.

Протестът не е отменен, въпреки че преди дни на извънреден брифинг служебният екоминистър Светлана Жекова заяви, че проектът на американската компания не включва въглищна газификация. Тя увери, че подобен метод няма да бъде одобрен от ресорното ведомство, тъй като е в противовес на родното законодателство. Освен това Жекова подчерта, че става въпрос за проучване на наличие на нефт и газ, а не за добив на такива.

Според организаторите на протеста обаче „най-красивата част на Добруджа е застрашена от възпламеняване на въглищни пластове в директен контакт с водоносния хоризонт на цяла Североизточна България”. Предупреждава се, че срокът за обжалване на решението за блок "Вранино" изтича на 9-ти септември.