Добрич отбелязва 132 години от освобождението от османско робство
Добрич отбелязва 132 години от освобождението от османско робство / netinfo

Днес се навършват 132 години от освобождението на Добрич от османско робство. В 10.00 часа в храмовете "Света Троица" и "Свети Георги" ще бъде отслужена панихида в памет на всички знайни и незнайни герои, загинали за Освобождението на Добруджа.

Поради ниските температури тържественото отбелязване на годишнината ще се състои в библиотека "Дора Габе". Тържеството ще започне в 11.00 часа с възпоменателно слово на кмета на Добрич Детелина Николова. Добруджанци ще бъдат поздравени от генералния консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов, който ще бъде гост на Добрич. След това ще бъдат поднесени цветя на паметника на генерал-лейтенант Цимерман.

Изложба под наслов "27 януари 1878-Освобождението на Добрич" е подредена в централното фоайе на библиотека "Дора Габе". В нея могат да се видят документи, свързани с Освобождението на Добрич. Експозицията включва различни карти от бойните действия на Долнодунавския отряд за освобождението на Добрич, карти на България след Санстефанския мирен договор, литература за освобождението на града, за добруджанците - опълченци, участници в Руско-турската освободителна война /1877-1878/, статии от по-стари периодични издания и други документи от фонда на библиотеката.