Дико Иванов: Проектобюджетът на община Добричка за 2015 г. е разумен и реалистичен
Дико Иванов: Проектобюджетът на община Добричка за 2015 г. е разумен и реалистичен / Дарик Добрич

Проектобюджетът на община Добричка за 2015 г. е в рамките на 16 млн. и 10 хил.лв., с 2 млн. лв. по-малко от миналата година, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът на общината Дико Иванов. Според него има логично обяснение за намалението и причините се крият в повечето собствени приходи за предходната година, сериозният преходен остатък в местните дейности, разместването по отделните видове приходи.

„Тази година сериозно изостават приходите от данък при придобиване на имущество по възмезден начин и дарение, очертава се изпълнениетода е около 50% и няма как да заложим същите цифри като през 2014 г. при положение,че изпълнението е наполовина. Мисля, че малко резервираност в тази посока ще ни бъде от полза, а ако има допълнителни постъпления винаги можем да актуализираме бюджета” – коментира финансовия зам.-кмет. Той определи проектобюджета на общината за догодина като реалистичен и разумен и прогнозира, че ще бъде изпълнен без проблеми.

Две са основните цели за изпълнение в бюджета и през новата година според дико Иванов – подобряване на предлаганите услуги за всички възрастови групи от населението в общината и подобряване облика на населените места, в това число инфраструктура, благоустрояване и поддържане на общинския сграден фонд.

Строителната програма на община Добричка за 2015 г. ще е в размер на 2 млн. и 500 хил. лв., спрямо 4 млн. и 500 хил.лв. за миналата година.

За изграждане и ремонт на улиците в селата в новия проектобюджет са предвидени  730 хил.лв. 525 хил.лв. са заделени  за ремонт на общинските пътища, а 205 км. е общинската пътна мрежа. Две трети от пътищата са в сравнително добро състояние, основните проблеми са по отсечките Ведрина – Ново Ботево, Еньово – Гешаново, Бдинци – Метличина, те обаче не са със сериозен трафик и натовареност, коментира Иванов.

350 хил.лв. са планирани за ремонт на училища и детски градини, 200 хил.лв. за ремонт на читалища, 200 хил.лв. за почистване и продълбочаване на деретата и ремонт на мостови съоръжения. Заделени са средства за спорт и културни дейности, в това число и за обезпечаване на фолклорния събор в с.Дебрене, информира още Иванов.

500 души са клиенти на домашния социален патронаж в селата от община Добричка, а  таксата, която плащат възрастните хора е една от най-ниските в страната, подчерта финансовият зам.-кмет. Той отчете, че са заделени средства за изграждане и подкрепа  на църковни храмове в това число не само християнски, но и за мюсюлманските гробища.

Осигурени са средствата за зимно поддържане на пътищата, сключени са и договорите с фирмите, които ще извършват снегопочистването.

 

„Политиката на община Добричка винаги е била да разчитаме на разумни бюджети, разумно харчене на средства, пестеливост на моменти и затова никога не сме страдали от липса на финанси. Разбира се, парите не са достатъчни, за да изпълним онова, което искат хората от нас, но в крайна сметка се съобразяваме с това, с което разполагаме. Следващата година е изборна, но животът не свършва с мандата в края на 2015 г. и затова трябва да мислим и за тези след нас и така би трябвало да мислят всички управници” – заключи Дико Иванов