Детска градина №25 е единствената дежурна в Добрич тази седмица
Детска градина №25 е единствената дежурна в Добрич тази седмица / Дарик Добрич, архив

Детска градина №25 „Весела" е единствената, която тази седмица е дежурна в Добрич. Това съобщават от Община Добрич в отговор на родителски сигнал за лоши условия в заведението. Според предварителния график за лятна работа, през периода 22 - 26 август е трябвало да работят две детски градини: № 7 „Пролет" и № 25 „Весела", но поради подмяна на дограмата на ДГ № 7, която е продължила по-дълго от предвиденото, там не са започнали работа в понеделеник и децата са пренасочени в другото заведение - ДГ "Весела".

Проверяват условията в ЦДГ №25 заради сигнал от родители

По данни на Общината, на 22 август там са осигурени шестима педагози за три групи деца, като трима са на трудов договор в ДГ № 25, а останалите са заместници на ползващите в момента отпуск учители. Има и медицинска сестра от 22 август до 2 септември 2016 г. Работят още 4 помощник-възпитатели, администратор, двама готвачи и огняр.

В отговор на обвиненията, че децата са по 35 в група, няма столчета и легла, от Общината уведомяват, че броят на децата в момента е 80, като са разпределени в три групи по 28, 23 и 29 в група. В един гардероб се събличат по две деца, какъвто е капацитетът. ДГ „Весела" разполага със 168 столчета, 45 масички за хранене и 173 легла. Предварително се предвижда само сутрешната закуска, а след преброяване на присъстващите - се определят продуктите за обяд и следобедна закуска.

Директорът на ДГ № 25 е провела разговор с персонала, като е обърнато изрично внимание, че политиката на Община град Добрич изисква коректно поведение към родителите и грижовно отношение към децата, поверени на техните грижи, отбелязва се още в отговора на администрацията.

От 29 август ще има още две градини - №7 ще работи с една сборна група, а №24 с две сборни групи.