Пламен Манушев, Десислава Танева и Живко Мартинов /отляво-надясно/
Пламен Манушев, Десислава Танева и Живко Мартинов /отляво-надясно/ / Дарик Добрич
Ако спечели изборите, ГЕРБ ще продължи прилагането на всички мерки за подкрепа с държавни средства на селските стопани
Всички показатели в отрасъл земеделие бележат ръст през последните две години– и брутната добавена стойност, и натуралните показатели, заяви в Добрич бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева. Тя взе участие в кръгла маса по проблемите на селското стопанство, на която присъстваха водачът на листата на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, вторият Живко Мартинов, кандидат-депутати от Добричко, както и десетки агробизнесмени.

„Добричка област не прави изключение от този ръст. Брутната добавена стойност в региона за този период е нараснала с 3% и представлява 17% от икономиката на областта“, посочи Танева.

Тя съобщи, че в региона се наблюдава ръст в производството на зеленчуци и при трайните насаждения. Растежът в свиневъдството е съществен - 19 %, в говедовъдството и овцевъдство ръстът е дори по-висок от средният за страната. И Добричко е започнала диверсификация на зърнено-житните стопанства, но в по-ниска степен от други региони в страната, допълни Танева.

По време на форума Десислава Танева представи приоритетите в сектор земеделие от управленската програма на ГЕРБ.

„Стратегическата цел е да довършим реформата в поземленото законодателство. Стремим се към управление в посока национално земеделско производство. Т.н. Поземлен кодекс ще обедини 17 закона, като основната идея е да запазим българския земеделски интерес. По кодекса предвиждаме много широк дебат със земеделската общност“, подчерта бившият земеделски министър.

В Поземления кодекс ще залегне и охраната на селскостопанското имущество и възстановяване на статута на полските пазачи.

„Реформата при хидромелеорациите бе започната от нас, но остана наполовина свършена, каза още Десислава Танева. Тя предвижда развитие на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията за напояване, както и ефективна превенция на риска от държавата.

В програмата е залегнало и довършване на реформите в Селскостопанската академия.

„Ще продължим прилагането на всички мерки за подкрепа с национални средства, които прилагахме през последните две години“, декларира Десислава Танева. Това са около 19 схеми за държавна подкрепа, сред тях е мярката за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван за земеделски нужди. Предвиждат се и нови схеми за национална подкрепа, като акцентът е подкрепа на пазарното присъствие на земеделските производители до потребителя и в търговските вериги. Целта е земеделците да стъпят пряко в търговските оператори.

Десислава Танева каза още, че се предвижда изграждане на единен електронен регистър на земеделските поземлени имоти, както и електронна идентификация на животните в България. По отношение на новия закон за храните тя изтъкна, че ще се приложат мерки по всички възможни държавни помощи да се купуват български храни по съответните държавни стандарти.

среща
Дарик Добрич


„Не съм симпатизант на ГЕРБ, но Ви поздравявам за всичко, което направихте за земеделието като председател на комисията по земеделие и като министър”, заяви Иван Балабанов, земеделец от Генерал Тошево.

Той постави пред г-жа Тенева проблемът с това, че 70% от произведеното в Добруджа зърно се изнася и апелира правителството да създаде благоприятни условия за инвеститори в региона, които да развият-хранително вкусовата промишленост.

Дискусията продължи повече от три часа, като пред Десислава Танева бяха поставени множество конкретни въпроси и проблеми пред земеделските производители.