102 години Тутраканска епопея
102 години Тутраканска епопея / netinfo
По традиция от преди близо 80 години, в първите почивни дни на месец септември бе проведено поредното възпоменание край Мемориал гробницата край силистренското село Шуменци в община Тутракан. Поводът е 102 години от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт в Първата световна война.
 
В ритуала - заупокойна молитва, възпоменателни речи и поднасяне на венци, участваха представители на различни местни, регионални и национални институции. Парламентът бе представен от 6-има народни представители, сред които двама от 20-и МИР Силистра – Алтимир Адамов и Александър Сабанов. От Министерство на отбраната дойде екип, начело с Иво Антонов – директор на дирекция; от Областна администрация Силистра бе Стоян Бонев – зам.-областен управител, от община Тутракан – кметът д-р Димитър Стефанов и Данаил Николов – председател на ОбС, Петър Бойчев – директор на Исторически музей, представители на военни отдели и администрации на близки региони, а и от съседна Румъния.
 
Присъства и депутатът от Добрич вицеадмирал Пламен Манушев. В речите бе подчертано, че мемориалът в Шуменци, заедно със събрата си в Добрич, а и гробницата край ГКПП Силистра, са от примерите за преклонение пред паметта на българските войни и офицери, дали живота си за свободата и за обединението на България.
 
Над 100 са паметниците  в страната – сред тях са и новооткритите на 1 септември т.г. в селата Варненци и Шуменци, възстановени, ремонтирани или наново изградени в чест на загиналите българи в 4 войни през 20-ия век. На практика само половината от общо 100 хиляди загинали имат гробове и могили в родината си, другите са в съседни страни - Румъния - Северна Добруджа, Сърбия, Гърция, Македония.