Данъчните проверяват търговците на цветя
Данъчните проверяват търговците на цветя / Дарик Добрич, архив

Инспектори от Националната агенция за приходите в Добрич започнаха проверки в обекти за търговия с цветя и растения, съобщават оттам. Те ще следят коректно ли се отчитат извършените продажби и укриват ли се приходи.

До 14.00 ч. са проверени 5 магазина, като в два от тях данъчните са установили, че търговците не маркират на касовите апарати извършените продажби. На нарушителите ще бъдат съставени актове за административно нарушение. Друг от обектите е поставен под постоянен физически контрол, за да бъде установено има ли нарушения при отчитането на оборота.

Проверките ще продължат и през следващите дни. След приключването им е възможно на фирмите, нарушили закона, да бъдат извършени пълни данъчни ревизии, допълват от НАП. В Централното управление на Агенцията са установили, че средногодишно бюджетът на страната губи по 6.9 млн.лева от непостъпили ДДС и преки данъци от производство и търговия на цветя и растения. Оперативни проверки на бранша са на национално ниво. Глобите за неиздаване на касова бележка са от 500 до 2 000 лева за юридически лица и еднолични търговци. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1 000 до 4 000 лева. За продавача глобата е от 100 до 500 лева.