Д-р Валери Веселинов: Родното здравеопазване трябва да бъде реформирано основно
Д-р Валери Веселинов: Родното здравеопазване трябва да бъде реформирано основно / Sofia Photo Agency - архив

Хаосът в нормативната уредба, касаеща здравеопазването, е сред основните аргументи за неподписването на Националния рамков  договор /НРД/ от страна на Българския лекарски съюз. Това коментира пред Дарик д-р Валери Веселинов – управител на ДКЦ – 2 в Добрич, член на УС на Регионалната колегия на БЛС и зам.-председател на Етичната комисия на БЛС.

Друг спорен момент между лекарската гилдия и здравното министерство е въвеждането на пръстов идентификатор за влизане в лечебни заведения. „В европейска държава в 21-ви век да се влиза с пръстов отпечатък в публични заведения, каквито са тези в здравеопазването, честно казано ми звучи несериозно, това е архаизъм. Ако има някакъв проблем с контрола и проследяването на прегледи и хоспитализации, мисля че има много по – нормални и разумни начини това да бъде направено. В конкретика също не е ясно как точно ще се случват нещата” – коментира д-р Веселинов.

Въпреки всичко д-р Веселинов е сред малцината гласували „за” подписването на рамковия договор 2016. „ По време на Събора останах с впечатлението, че това което беше договорено  на ниво експертни групи от името на Лекарския съюз със Здравна каса, не беше добре обсъдено и обяснено. БЛС предяви като допълнително искане в рамките на бюджета на НЗОК да бъдат преразпределени към доболнична помощ  допълнително 62 млн. лв.  и към болнична помощ  200 млн. лв. Такива цифри на практика означават около два пъти повишаване броя на направленията за изследвания. Последното споразумение, което беше постигнато буквално в навечерието на Събора – от поисканите 62 млн. в доболнична помощ бяха отпуснати 55, а в болничната помощ  договорената сума бе в порядъка на 213 млн. Това беше причината аз да гласувам „за”. Това е един доста добър резултат при преговори, но дали тези цифри остават в сила никой не може да каже, защото ние не подписахме този договор” – обясни д-р Валери Веселинов. Според него от тук нататък най-вероятно надзорът на Касата ще бъде органът, който ще реши какво ще се случи.

Като член на експертната група на БЛС за доболнична помощ, която е преговаряла през целия февруари с експертната група на НЗОК относно общата част и параметрите на новия Рамков договор, д-р Веселинов счита, че  преговорите, макар и трудни, поне в доболнична помощ,  са постигнали един добър резултат и стъпка напред в заложеното в новия рамков договор. За пример докторът даде договореното връщане на арбитража при установени проблеми, налагане на санкции и прочее, разписването на  по-добри и ясни правила за контрол от страна на Здравната каса и договорката, че превишаването на регулативните стандарти ще бъде санкционирано с връщане на надвзетите суми тогава, когато са изчерпани всички резерви на регионално и национално ниво.

„Не бих казал, че БЛС допусна грешка като не подписа Националния рамков договор, но бихме могли да имаме малко по-гъвкава позиция. Личното ми мнение е, че малко избързахме с решението си. То можеше пак да е същото, но не обсъдихме достатъчно добре и спокойно всичко постигнато до момента” – подчерта д-р Валери Веселинов. Той бе категоричен, че родното здравеопазване трябва да бъде реформирано основно, а затова трябва да има и политическа воля, и съответните експерти, които да го направят достатъчно обективно и компетентно.

„Тази система по начина, по който функционира няма да стане по-добра. Преди 15 години здравеопазването у нас работеше с бюджет 1 милиард и половина. Бюджетът на НЗОК за тази година е почти 3 милиарда и 300 млн. лв., но здравеопазването не е станало два пъти по -добро. И това в никакъв случай не удовлетворява лекарите” - заяви д-р Валери Веселинов.