Четоха Дора Габе на десет езика
Четоха Дора Габе на десет езика / ВУМК

Студенти от няколко националности четоха произведения на Дора Габе в станалия традиция на 23 април "Маратон на четенето" във Висше училище Международен колеж. През тази година той бе под наслов „Докоснатата Дора Габе", в чест на 125 години от рождението й.

Четенето бе открито със стихотворението „Обич", рецитирано от най-малката участничка - Алейна. След това ученици, преподаватели и студенти от Украйна, Турция, България, Китай, Туркменистан, Перу, Непал, Литва Нигерия, Полша, Индия, Гърция и Литва четоха откъси от произведения на голямата наша писателка.

Четоха Дора Габе на десет езика
netinfo

Всеки, който прояви интерес да се включи, можеше да избира произведения на Дора Габе, публикувани в издания на български, френски, руски, немски, чешки, полски, румънски, турски, украински, английски и гръцки език, предоставени от колекциите на културните институти на Добрич. Студенти, преподаватели и служители на ВУМК, ученици и учители от гимназия „Райко Цончев", както и много граждани имаха възможността да участват в маратона през целия ден.

Чуждестранни студенти от 17 националности направиха стена със стихотворенията на Дора Габе, преведени от тях на родните им езици.