Цецка Цачева и Румен Радев отиват на балотаж
Цецка Цачева и Румен Радев отиват на балотаж / Дарик Добрич

Новият президент на България ще бъде определен на балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и ген. Румен Радев, който е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Това сочат социологическите прогнози.

Трети остава кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. На четвърто място се подрежда варненският бизнесмен Веселин Марешки, а пети кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Данните от екзитпола показват:

Според едната агенция резултатите са: Румен Радев - 24,8%, Цецка Цачева - 23,5%.

Според другата агенция резултатите са: Румен Радев - 26,7%, Цецка Цачева - 22,5%.

Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември.

На практика нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева, припомня БГНЕС.

Генерал Румен Радев заяви, след като гласува, че промяната е неотложна и зависи от всички българи. „Вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната скоро ще се материализира”, подчерта той. Според него времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи.

Кандидатът на управляващите Цецка Цачева упражни правото си на глас в град Плевен. „Гласувах за повече справедливост в българското общество, за работещи институции, за съхранени национални традиции, за отстояване на националния интерес”, посочи тя. Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност.

Към 19.00 ч. са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия.