България е конкурентна голф дестинация с цените и условията, които предлага
България е конкурентна голф дестинация с цените и условията, които предлага / Дарик Добрич

България е много конкурентна голф дестинация с цените и условията, които предлага за този вид туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя взе участие в кръгла маса на тема "Голф туризмът в България – развитие, цели, стратегии”, която се проведе в „Лайтхаус Голф и Спа Ризорт” край Балчик.

Голфът не само привлича по-висок клас туристи, но и двойно удължава летния сезон на морето. Сред приоритетите на Министерството на туризма е провеждането на  политика за насърчаване и популяризиране развитието на голф туризма, както и създаването на подходяща инвестиционна среда за изграждане на необходимия брой игрища, коментира министърът.

България има 7 функциониращи голф игрища. Необходими са обаче поне 30, за да бъде страната конкурент на най-добрите голф дестинации. Затова министерството анализира какъв е потенциалът да се изграждат нови игрища. Голфът е в най-високият сегмент на продуктите в туризма и ние ще съдействаме на всички, които имат желание да инвестират в този сектор, заяви Ангелкова.

Тя добави, че страната е търсена голф дестинация от Великобритания, Ирландия, Румъния, Русия, Украйна, Македония. Потенциални пазари са и Скандинавските страни, Германия и Франция, откъдето се очаква ръст на туристи през предстоящия сезон.

За развитието на сектора има нужда от достъпност, подчерта Ангелкова. Затова министерството разработва чартърна програма за крилата на летния сезона – месеците март, април, май, октомври и ноември за летищата Варна и Бургас. Тя е фокусирана върху културно-историческите маршрути, голфа, балнео и спа туризма. Програмата ще стартира през март `2016 година и ще помогне за разширяване на сезона и за директните чартърни полети за дестинации, където най-много се практикува голф.

В кръглата маса участие взеха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, народният представител Десислава Атанасова, председателят на Българската голф асоциация Красимир Гергов и др.

Тази вечер в Лайтхаус пристига първият чартър с голф туристи от Швеция, с което символично се открива и новият голф сезон. Представител на шведски голф клуб заяви, че „това са предимно пенсионери, които имат много време и много пари да практикуват голф”.

България е конкурентна голф дестинация с цените и условията, които предлага
netinfo