БСП-Добрич настоява Борисов да се извини на добруджанци
БСП-Добрич настоява Борисов да се извини на добруджанци / Дарик Добрич

Социалистите в Добрич излязоха с декларация, с която протестират срещу премиера Бойко Борисов за думите му по адрес на гражданския протест против проучването и добива на шистов газ в Добруджа. Според документа отправената вчера заплаха от Борисов да разпише договора с Шеврон „на инат" не е подход на държавник. Безотговорно е и обвинението му, че протестиращите изпълняват политическа поръчка, казват от БСП.

Декларацията осъжда начина, по който е взето решението на МС за проучване и добив на шистов газ, без да е направена оценка на въздействието върху околната среда и без наличие на еднозначна оцента от компетентните органи - МОСВ и РИОСВ.

"Борисов трябва да се извини на гражданите на Добрич за това, което каза и за начина, по който го каза. Това беше обидно и унижаващо", заяви депутатът от КБ Петър Димитров. Той призова всички местни парламенти в Добруджа да вземат решения за референдуми, с които да се противодейства на проучването и добива на шистов газ. С декларацията се настоява решение за референдум в Добрич да се вземе още утре на сесията на Общинския съвет.

Петър Димитров заяви още, че КБ утре ще внесе в Народното събрание декларация. В нея се настоява да не се подписва договорът с „Шеврон" и да се приеме закон за забрана на проучването и добива на шистов газ в България.